Een optimaal veilig huis met een rookgasafvoer cv

De gezondheid van mensen in een ruimte kan ernstig worden geschaad als de rookafvoer niet op de juiste wijze is aangelegd. Geen wonder dat er een groot belang is dat de rookgasafvoer van de cv goed functioneert. Koolmonoxidevergiftiging moet ten allen tijde worden voorkomen.

Controle punten - Voor de controle van een ruimte zijn er vijf controlepunten erg belangrijk.
1. Een ruimte moet voldoende belucht zijn. 
2. De kieren in deuren en ramen mogen niet volledig worden dichtgeplakt. 
3. Breng regelmatig in kleine ruimte verse lucht naar binnen.
4. Er moeten deurluchters zijn als er in de badkamer/douche ook een geiser of een verwarmingstoestel aanwezig is. 
5. Controleer regelmatig wijzigingen in de veiligheidsvoorschriften. 

De aanwezigheid van gasgeisers - Uit onderzoek en statistieken blijkt dat de meeste ongevallen met gasvergiftiging ontstaan door het aansluiten van een vijf-liter-gasgeiser op een douchekraan of badkraan. Als er een geiser moet komen, laat deze dan plaatsen door een deskundige. De meeste vergiftigingen ontstaan immers door het niet juist handelen bij aanschaf en gebruik. Een ongezond klimaat in een leefruimte kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Daarnaast is goed om te weten:
1. Een wastafel of gootsteen mogen allen aangesloten worden op een 5-liter-gasgeiser (dus niet aansluiten op bad of douchekranen). 2. Een rookgasafvoer cv (schoorsteen/rookafvoerpijp) moet aangebracht worden bij aansluiting van douche op een 10-liter-gasgeiser.
3. Een rookgasafvoer cv (schoorsteen/rookafvoerpijp) moet aangebracht worden bij aansluiting van bad op een 15-liter-gasgeiser.

Schoorsteen - Iedere woning heeft wel een geiser en of een centrale verwarming. De voorschriften voor het gebruik van de geiser of centrale verwarming wordt in het dagelijks leven niet op de juiste wijze toegepast. Daarnaast worden niet alle schoorstenen jaarlijks gecontroleerd. Vrij regelmatig ontstaan daar ernstige ongelukken door vergiftiging met koolmonoxide. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de schoorsteen niet wordt geveegd. Veel mensen hebben er vaak geen erg in als vogels nesten op de schoorsteen bouwen, waardoor vermindert het wegtrekken van verbrandingsgassen en als er bladeren en stenen in het schoorsteengat komen dan kan dat weleens voor ernstige problemen zorgen. 

Schoorsteen tips voor onderhoud en veiligheid - De meest bekende en in de praktijk niet nageleefde tips/adviezen zijn de controle van de schoorsteen, waaronder: 1. Of deze nog steeds vergenoeg boeven de dakgoot uitsteekt 2. Of deze vrijstaat van boomtakken en bouwerken 3. Of deze nog wel recht is 4. Of deze zonder barsten is 5. Of deze na regen droogblijft 6. Of het gasafvoer ook in de buis schoon is 7. Of de aangebrachte isolatie nog het werk kan doen
Het advies luidt dan ook: "laat de vakman deze belangrijke controle werkzaamheden vakkundig jaarlijks uitvoeren". Door bijvoorbeeld bedrijf Cox Geelen


Delen