Waterinstallatie aanleggen met een hydrofoorpomp

De hydrofoorpomp

Hydrofoorpompen worden steeds vaker in woonhuizen toegepast. Ze worden gebruik in een woonhuis voor de drukverhoging in de leidingen. Een hydrofoorpomp is een zelf aanzuigende pomp. Hij wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om dienst te doen bij een regensysteem voor de tuin. Wanneer er water wordt weggepompt zal de pomp zorgen dat de leidingen onder druk blijven staan. Een hydrofoorpomp kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Ze wordt hij in huis ook toegepast als een tweede douche, bij het toilet, vaatwassers en wasmachines. Indien we uit meerdere punten tegelijk water aftappen zal de druk in de leiding minder worden. Er zal daarbij dus ook minder water uit de leiding komen. Een hydrofoorpomp zal dit voorkomen. De druk in de leiding zal door het gebruik van een hydrofoorpomp in de leiding gelijk blijven.


De werking van een hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp zal in de meeste gevallen een drukvat hebben. Het water wordt aangezogen door de aanzuigleiding. Zodra het drukvat vol is wordt de watertoevoer naar het vat gestopt. Eend drukvat van een hydrofoorpomp heeft meestal een inhoud van 20 liter. De installatie wordt op meerdere aftappunten van de leidingen. Zodra er water wordt gevraagd, zal er vanuit het drukvat water naar het aftakpunt stromen. Is het slechts een kleine hoeveelheid water dan zal niet inschakelen. De pomp wordt weer ingeschakeld wanneer het drukvat leeg dreigt te geraken. De pomp schakelt weer uit als het vat vol is.


Soorten hydrofoorpompen

Er zijn meerdere soorten hydrofoorpompen. In principe is een hydrofoorinstallatie een beregeningsinstallatie. Deze heeft een drukvat en een drukschakelaar. Een beregeningspomp met een drukschakelaar is een hydrofoorpomp. Er zijn twee soorten hydrofoorpompen. Je hebt er met een reservoir en zonder. Met een reservoir. Deze pomp zal automatisch stoppen zodra het drukvat is gevuld. Wanneer echter het waterniveau in het drukvat te laag wordt, schakelt de pomp weer zichzelf in. Hij zal dan het drukvat weer aanvullen, maar als het gevuld wordt de pomp weer automatisch uitgeschakeld. Een dergelijke installatie is groter dan wanneer er geen drukvat aanwezig is. Zonder reservoir. Omdat deze installatie kleiner is, kan hij worden gebruikt in kleine ruimtes. Zolang er water wordt afgenomen, moet de pomp blijven draaien. Je hoort deze pomp dus altijd draaien zodra er water wordt afgetapt. Hij verbruikt elektrische energie zolang er water wordt afgenomen.


De installatie 

De aansluiting van een hydrofoorpompinstallatie moet in orde zijn. Op de eerste plaats is het belangrijk dat hij in een goed geventileerde ruimte staat. De ruimte moet droog en vorstvrij zijn. Hij moet gemakkelijk te bereiken zijn en voorzien zijn van een aardverbinding. Dat is een zeer belangrijke vereiste. Aan de invoerzijde zal altijd een veiligheidsklep gemonteerd moeten zijn.

Kijk voor een divers aanbod aan hydrofoorpompen voor je waterinstallatie op Irritech.


Delen